fbpx

Na Lidické zrychlí vozy MHD, opravy připravují na podzim

 pátek, 1. června 2012

Když se zavře Lidická třída, stávají se Budějovice z jihu okamžitě z poloviny nepřístupné. Přesto je zde silnice v tak špatném stavu, že už je oprava nevyhnutelná. Město proto tlačí, aby se začalo s rekonstrukcí ještě letos. V létě však bude ve městě tolik uzavírek a dopravních omezení, že není možné zavřít i Lidickou, proto zde práce začnou asi na podzim. Řidiči se tak dočkají nové vozovky, ale změny zde chystá také budějovický dopravní podnik (DP). „V souvislosti s opravami zde chceme zřídit preferenční jízdní pruh pro vozy hromadné dopravy. Navržen je zhruba od pivovaru Samson až před křižovatku s Mánesovou ulicí ve směru do centra,“ řekl včera Radek Filip z DP.

Autobusy a trolejbusy by se tak měly rychleji dostat do centra. Radek Filip ještě doplnil, že změn se dočká také zastávka Poliklinika JIH ve směru do Rožnova. DP ji nechá posunout o několik metrů směrem dál od křižovatky a měl by zde postavit nový přístřešek. Dalším faktem je, že úpravy silnice budou znamenat úbytek parkovacích míst, o čemž už úředníci předběžně jednali s tamními obyvateli a podnikateli. To samozřejmě nikoho netěší. „O každé místo k zaparkování je v Budějovicích boj. Kolem polikliniky to platí dvojnásob. Když se udělá A, mělo by se i B, tedy vytvořit nová parkovací místa někde jinde,“ reagoval jeden z místních obyvatel Libor Smetana.
Rada Jihočeského kraje bude teprve schvalovat zadání veřejné zakázky. Z toho vyplývá, že termín zahájení prací zatím nelze říct. Pravděpodobně v závěru 3. čtvrtletí tohoto roku. Jasněji by mohlo být na přelomu června a července. I přes zahájení oprav Lidické třídy až na podzim se však Budějovičtí v létě přesvědčí, kolik uzavírek je město schopné ustát. Na viadukt v Rudolfovské už si asi všichni zvykli, brzy se k tomu ale přidají opravy části Žižkovy třídy a Čechovy ulice. Do toho ještě na začátku července chystají zavření a opravy mostu u Doubravice za Novými Hodějovicemi. Deník bude s předstihem informovat o přesných termínech uzavírek a objízdných trasách.

Zdroj: Deník

Autor: Lukáš Marek