fbpx

Bylo mi ctí a potěšením – věta, která se často používá formálně a jen jako fráze. To ale určitě neplatí, když dnes říkám, že mi bylo fakt ctí a potěšením setkat se s dětmi z Běloruska, které k nám do jižních Čech přijely společně s doprovodem na ozdravný pobyt.Záštitu, kterou jsem společně s kolegou Františkem Štanglem nad akcí převzal, rozhodně nepovažuji za formalitu a velmi rád jsem se 6. srpna zúčastnil odpolední a večerní sportovně-zábavné akce, která byla pro děti připravena v areálu KÁ servisu u Malše v Českých Budějovicích. S dětmi jsme hráli kroket, užili si závody ve skákání v pytlích a hlavně jsme měli možnost sdílet s dětmi velký zážitek, kterým pro ně byl „výlet“ na raftech. Od Ká servisu jsme se plavili po Malši do centra města, ke slepému rameni, kde jsme po „vylodění“ posilnili posádky zmrzlinou v cukrárně. Po návratu do areálu Ká servisu na děti čekalo opékání buřtů, nechyběly ani dorty a další občerstvení.
Možná to vypadá jako

běžný program podobných akcí pro děti – jenže pro běloruské děti to všechno znamenalo veliké zážitky, protože třeba na raftech po řece jely všechny poprvé….A i když na první pohled vypadají vlastně stejně jako naše, české děti, velmi rychle lze poznat zásadní rozdíl – běloruské děti přijímají to, co je pro naše děti běžné, s velikým nadšením a vděčností. Jejich spontánní radost i ze zdánlivých maličkostí nám všem připomněla, že podmínky, v kterých ty děti v Bělorusku žijí, jsou opravdu tvrdé a slovo „chudoba“ tam má hodně jiný význam, rozměr a dopad, než jaký si pod tímto pojmem představujeme tady u nás. Znovu mi to potvrdilo můj názor, že člověk by měl poznat nejen „západ“, ale i východ…možná bychom si pak toho, co tady doma máme, vážili víc.
Jsem moc rád, že jsem mohl tuto akci – ozdravný pobyt běloruských dětí – podpořit a jsem moc rád, že jsem se s dětmi a jejich doprovodem setkal. Díky za super odpoledne – bylo mi opravdu ctí a potěšením. 

 Foto z akce zde:http://www.facebook.com/media/set/?set=a.141176392689870.30801.100003925295892&