fbpx

Všechno souvisíí se vším. Platí to ve všech sférách našich činností a zážitků, platí to i v dopravě. Jen nám někdy ty souvislosti unikají nebo nedochází…Jedeme po silnici a nadáváme, že je jak tankodrom, samý výmol, výtluk.Předjíždíme náklaďák, který se sotva vleče, naložený cihlami…nadáváme, že zdržuje…ale nenapadne nás, že možná se nejen vleče, ale taky trochu může za ty výmoly a výtluky – takhle naložený nemá na okresce co dělat. A pak jedeme dál a máme dost problém vyhnout se skupince mládeže, která si myslí, že jim a jejich kolům patří když ne celý svět, tak celá silnice.A zas jedeme dál a z rádia slyšíme zprávy a mimo jiné i tu, kde se mluví o dítěti, které vběhlo pod auto. Už ani nenadáváme, je nám smutno a asi nás nenapadne, že možná někde chyběla dopravní výchova.

Tyhle myšlenky mne napadly, když jsem si do pracovního diáře zapisoval dva důležité body úterního programu: 4.9. – 9.30 – návštěva Správy a údržby silnic v Českých Budějovicích, kde bude probíhat pravidelné vážení nákladních vozidel. Od začátku roku se snažíme zintenzivnit kontroly a připravujeme flexibilní systém nízkorychlostního vážení na území celého Jihočeského kraje, abychom maximálně ochránili silnice I., II. i III. tříd. Přibližně 50 % kontrolovaných vozidel je přetíženo, proto vybudujeme další vážní místa na frekventovaných úsecích jihočeských silnic.

A druhý bod – příprava představení The Action (více např. na http://www.theaction.sk), které bych rád s kolegy zrealizoval v listopadu během veletrhu Vzdělání a řemeslo 2012 na českobudějovického výstavišti. Jedná se sugestivní výchovu žáků 8., 9. tříd ZŠ, ale i středoškolských studentů k bezpečnému chování v rámci silničního provozu. Myslím, že investice do této prevence se všem vyplatí.I vzhledem k tomu, co uvádím na začátku. Všechno, co bude znamenat o několik smutných zpráv o úrazech dětí na silnicích méně, má jednoznačně smysl a vždycky to budu nejen podporovat, ale také iniciovat.