fbpx

aneb Trochu silvestrovský pohled na to, co nás v jižních Čechách čeká a nemine. Nebo spíš mine?

 Je dobře, že alespoň členům Sdružení pro dostavbu D3 se podařilo aktivovat primátora Thomu k diskusi o silniční infrastruktuře (nejenom) v okolí Českých Budějovic. Zatímco se tato problematika většině budějovických radních „úspěšně“ vyhýbá, běh reálného života, a hlavně hospodářských let a jejich plánovacích kalendářů, je nemilosrdný. Ale nebuďme před vstupem do nového roku negativističtí, takže – co pozitivního můžeme očekávat v příštím roce? Co dobrého pro nás, Jihočechy 2013, prolobbovali naši zástupci v Praze?

30. června se otevře dálnice D3 mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí! Pokud se náhodou podaří vybrat nějakou nejlepší… pardon… nejlevnější stavební firmu, spustí se konečně výstavba dálničních úseků Borek – Úsilné, Veselí nad Lužnicí – Bošilec. Realizace pak bude trvat dva roky. Přibližně podobný příběh se snad odehraje i na rychlostní komunikaci R4 v úsecích Lety – Čimelice a Skalka. Peníze budou i na doprojektování a přípravu stavebního povolení na úseky D3 mezi Krasejovkou a Dolním Dvořištěm (jsou v různém stadiu rozpracovanosti). Dostatek finančních prostředků bude i na výkupy pozemků pro dálniční obchvat Českých Budějovic. Proběhne-li komplexní majetková úprava u Lhotice, klíčová pro přípravu D3 mezi Bošilcem a Borkem, spustí se práce na tendru k PPP projektu.

Ředitelství Silnic a Dálnic, stavební firmy a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se v tom návalu práce možná „pochlapí“ a Žďákovský most se začne opravovat. Peníze na tuto stavbu jsou opět k dispozici! Dojde i k opravě Šrámkova mostu v Písku? Peníze už jsou také možná na cestě. Jako sci-fi, v kontextu dostatku finančních prostředků, už zcela jistě zní možnost přípravy stavebního povolení na obchvaty Chýnova a Lišova.

Mine nás realizace těchto projektů i v příštím roce nebo je dokážeme vybudovat? Jasně, že je postavíme. Musíme jen chtít… vědět a umět.

O krajských silnicích někdy příště, respektive po schválení rozpočtu kraje a poté, co si zaměstnanci Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad a jejich politický management vyberou vánoční, jarní, letní a podzimní myšlenkovou dovolenou a probudí se ze zimního spánku, jarní únavy, letní kocoviny, podzimní únavy, zimního spánku, jarní únavy…pardon, to už jsem v roce 2014.

Doufám, že v něm nad srovnáním možností, plánů a reality nebudu mít pocit deja-vu.

 Poznámka : článek jsem napsal dva dny před tím, než byl na portálu Budějcká Drbna zveřejněn 1. článek na dané téma…

Budějcká Drbna: Nejlepší jihočeský dárek? Dálnice D3.

Budějcká Drbna: K Budějcům cesta….dálnice to ale není.