fbpx

Dnes jsem si opět v Českobudějovickém deníku s pobavením přečetl článek o tom, jak  „řeka vodu do města nepustila“. Tento prapodivný nadpis snad nezasluhuje ani komentář, takže pojďme rovnou k věci.

Už mě nepřekvapuje skutečnost, že mnoho zašedlých postav české politické scény zapomnělo na svá aktivistická vystoupení proti „betonové lobby“ a splavnění Vltavy pod Českými Budějovicemi a že se snaží na aktuálním dění kolem vody odehrát epizodní roli a to jak na státním, krajském či obecním jevišti. Nicméně některé výstupy už jsou hodně „přitažené za vlasy“.

Mám neblahý dojem, že pan Thoma, coby maskot „vládnoucí koalice vše proti ODS“, tj. Hnutí občané pro Budějovice + Jihočeši 2012 + TOP09 + ČSSD, a autor výše zmiňovaného článku manipulují čtenáře k názoru, že nebýt lidí a investic ze současné radnice města České Budějovice, protipovodňová opatření by možná ani nestála. Už při mém působení ve funkci radního Jihočeského kraje jsem si všiml toho, že pan Thoma zapomíná spravedlivě přiznávat zásluhy za různé stavby, projekty, akce. Moje babička by skoro řekla, že „se chlubí cizím peřím“. Pokusím se tedy zjednodušeně a v krátkosti uvést na pravou míru tu snůšku polopravd a nevyřčených faktů, kterou jsme se včera dozvěděli v Deníku.

Realizace protipovodňových opatření Vltavy proběhla ve dvou etapách. Nejprve proběhla prohrábka a rozšíření koryta, potom následovala úprava Jiráskova nábřeží. To vše za přibližně 170 mil. Kč. Projekt byl realizován státním podnikem Povodí Vltavy. Peníze na drtivou většinu investic přišly z ministerského programu Podpora prevence před povodněmi, část pak financovalo přímo Povodí Vltavy ze svého rozpočtu.

„A co to město“, ptáte se? Připravilo projektovou dokumentaci a z rozpočtu dalo cca 700 tis. Kč za tzv. vyvolané investice, tj. úpravu chodníků a autobusové zastávky.

Závěrem je pak důležité připomenout, že za město České Budějovice všechny stavby prosadil primátor Miroslav Tetter.

Pan Thoma a spol. tedy nemají na současné podobě vltavských protipovodňových opatření prakticky žádnou zásluhu. Což je nakonec vlastně ta nejlepší zpráva.