fbpx

Optimisticky neztrácím ideály a jsem přesvědčen, že na otázky, které jsem dostal ještě jako radní, mohu odpovědět jako občan ( a s jistotou, že moje odpověď nebude zveřejněna 🙂 )

Otázky redaktorky Deníku Daniely Procházkové se týkaly reakce Jihočeského kraje na článek, podle kterého jsou České Budějovice nejnebezpečnějším krajským městem České republiky.

http://ceskobudejovicky.denik.cz/zpravy_region/budejovice-maji-nejvic-nehod-z-cele-republiky-20121106.html).

Jihočeský kraj byl prostřednictvím tiskového oddělení požádán o odpovědi na tyto otázky:

  1. jaká konkrétní opatření už kraj v tomto ohledu provedl
  2. jaká se v současnosti připravují
  3. co je v plánu a co by bylo potřeba udělat

Jako občan, nelhostejný k budoucnosti našeho kraje, jsem si dovolil odpovědět zejména na třetí, pro budoucnost podstatnou otázku:

Vážená paní Procházková,
nerozlišujte to, co udělá město, kraj nebo stát, prosím. Pro mediální zkratku je to zatím zbytečné. Negativa jsou totiž většinou přisuzována cizím subjektům, ovšem pozitivní efekty si každý rád přivlastní. Sice už nejsem zástupcem Kraje, ale dovolím si vypíchnout několik projektů, které přinesou zlepšení dopravy v krajské metropoli. Stačí postavit pár nových kilometrů silnic (realizace Severní a Jižní tangenty; optimalizace výpadovky na Planou vč. rozšíření kruhového objezdu u „Mercedesu“; výstavba Hlinského přivaděče; rozšíření křižovatky Mánesova/Lidická; dokončení Zanádražní komunikace vč. přemostění přes železniční nádraží – tedy vlastně podjezdu pod nádražímJ); dokončit dálnici z Prahy na hranici s Rakouskem; posílit příměstské vlakové spoje současně s optimalizací systému MHD vč. možnosti zanechat automobil na záchytných parkovištích; vybudovat nové parkovací kapacity v centru města; dokončit IV. tranzitní železniční koridor; revitalizovat železniční trať Č.B. – Volary; vybudovat technologickou kolej, resp. čištění kolejových vozidel na budějovickém nádraží; modernizovat českobudějovické letiště; prodloužit existující cyklostezky; postavit veřejné logistické centrum na okraji města…

Není toho moc. Stačí jen najít několik nadšenců, kteří dokážou táhnout za jeden provaz a udělají něco pro své okolí.

Jestli jsou tyto body součástí nové koaliční smlouvy, opravdu nevím.

S úctou

Václav Král
bývalý člen rady Jihočeského kraje