fbpx

Ing. Václav Král: Hádek a negací už bylo dost.

Kandidujete za stranu, která právě není na vrcholu popularity. Nebylo by lepší, po vzoru některých bývalých členů ODS, najít jinou alternativu a kandidovat v jiném dresu?

Nežiji v akváriu, ale nejsem přeběhlík. Moji známí mi dokonce říkají, že je to odvaha kandidovat dnes za ODS. Pro udržení vlády nechala ODS projít takové nesmyslné návrhy jako zvyšování DPH, S-karty nebo církevní restituce. Vše jsou to návrhy TOP 09, ale to nás neomlouvá! Jsem hodně mezi lidmi a vím, že chtějí zpět tu „starou dobrou ODS“, která reprezentovala konzervativní názory a hájila práva svých přirozených středostavovských voličů. O to se chci snažit i já.

Máte poměrně razantní názory směrem k Evropské unii a nahrazení koruny eurem. Jste v tom zajedno s profesorem Klausem. Souhlasíte s ním bez výhrad? Jak vnímáte jeho vystoupení nyní před volbami?

Když jsem studoval na VŠE, prof. Klaus byl jedním z našich učitelů. Dodnes si jej vážím. Experiment s eurem přinesl srovnatelným ekonomikám jako je naše (Irsko, Portugalsko) nesmírné problémy a přivedl je na hranici bankrotu. To není žádná teorie. Navíc závazné rozhodnutí přijmout euro, jak to chce TOP 09, znamená pro ČR přijmout závazek (česky: dluh) ve výši 290 miliard korun, jako příspěvek do tzv. eurovalu. Myslím, že byla chyba současného vedení ODS, že se nedokázalo dohodnout a společně pozvat Václava Klause zpět. To, co následovalo, bylo jen logickým vyústěním této chyby. Bohužel i poslední vyjádření V. Klause nebylo příliš šťastné, stejně jako snaha o založení strany s jeho bývalými politickými oponenty.

Nejste pro, aby na stranických kandidátkách byli nestraníci. Proč vám to vadí?

Stále si myslím, že občané by měli znát minulost, chování a postoje svých zástupců. Politické strany by měly být jakýmsi garantem alespoň základních názorových rysů a nástrojem k jejich prosazování. Nevěřím v nepolitickou politiku. Proto nechci autoritativní vládu, ale ani vládu (nikomu nezodpovědných) autorit.

Kandidoval jste dvakrát v krajských volbách, jednou úspěšně, podruhé ne. Parlamentní zkušenost by byla pro vás premiéra. Čí byste byl poslanec? Strany nebo voličů?

Pro kraj jsem pracoval rád. Ať už jako zastupitel nebo poslední volební rok jako radní kraje. Doplatil jsem na vnitrostranické obchody, které mě odsunuly až na 15. místo kandidátky. Příjemně mě překvapilo, že jsem přesto dostal 8. největší počet preferenčních kroužků. Byl to pro mě impuls kandidovat do sněmovny. Tentokrát jsem na 4. místě kandidátky a uvidím, jaký názor budou mít voliči.  Poslanec by měl vždy reprezentovat své voliče a já se navíc budu snažit pomoci obnovit tu starou dobrou ODS.

Ke kauze „Nagyová“ jste se vyjádřil, že měl tehdejší premiér Nečas okamžitě odstoupit. Myslíte si to i dnes?

Samozřejmě. Tu situaci nemohl ustát, ať by dopadla jakkoli. Čím déle se svým odchodem váhal, tím více poškozoval ODS a paralyzoval vládu. Osobně mi ho bylo líto, protože se nedopustil korupčního jednání, ale musel nést odpovědnost za chybu svého blízkého spolupracovníka.

Na svém webu píšete o tom, že by měl být náš stát štíhlý. V čem prioritně by měl držet dietu?

Pro mě to znamená, že by měl přestat plýtvat. Pořád se mluví o boji proti korupci. Ale to je špatné slovo. Správně je bojovat proti rozkrádání státního a veřejného majetku. Když stavíme za správné ceny, není prostor dávat někomu „všimné“. Výsledkem protikorupčního boje dnes je, že máme zákon o veřejných zakázkách, který upřednostňuje jediné kritérium, a to cenu. Důsledkem pak je, že máme nekvalitní stavby. Správný postup by byl, aby odborník spočítal adekvátní cenu při dodržení kvality a firmy pak dávaly nabídky, které odpovídají principu cena/výkon. Jiným typem plýtvání je obírat lidi o peníze, ze kterých bohatne určitá skupina privátních firem. Stát by se měl zaměřit na takové věci jako zabránit zneužívání exekucí, které ze zanedbatelných dluhů vytváří neřešitelnou finanční situaci jinak slušných občanů. Exekuce by neměly pro nikoho být živobytím atd. atd.

Vaše kampaň je mimo jiné o rozdávání jablek a čokoládových peněz a o vaření guláše. Nepřipadá vám, že „to už tady bylo“?

Snažím se tu kampaň trochu odlehčit, brát ji s nadsázkou. Hádek a negací už bylo víc než dost. Jsem Král Václav a mám tři syny. Proč nezvolit předměty, které odpovídají naší národní tradici? Mám blízko k zemědělství a „královská jablka“ odrůdy Rubín Bohemia od mého souseda ze sadu symbolizují podporu našich domácích pěstitelů. Zlaté české koruny jsou lepší než všemi vnucovaná eura. A guláš? Ten skutečný z předvolebního klání docela zmizel. Nahradily jej uzeniny nevalné kvality. Já lidi zvu na pořádné jídlo.

Voliči pravice jsou prý v krizi stejně jako pravice sama. Proč by měli volit vás? V čem budete jiný než ti, kteří jsou pro někoho momentálně nevolitelní?

Voliči určitě v krizi nejsou. A pokud volič stojí o to, aby byly omezeny dopady nesmyslných bruselských nařízení, aby eura nenahradily naši korunu, abychom podporovali české podnikatele a živnostníky, stejně jako tradiční českou rodinu a aby poslanci nezapomínali, odkud pocházejí, pak mají důvod mě volit.