fbpx

Na Oblastní radě ODS České Budějovice 7.11.2016 jsem přednesl tento příspěvek.

V poslední době se všude mluví o fenoménu sjednocování české pravice a to prý hlavně kvůli tomu, abychom „zastavili Babiše v příštích parlamentních volbách“. Petr Fiala se k tomuto plánu hlásí a „chce o něm diskutovat“. Od našeho předsedy jsem jiný postoj ani nečekal. Já však před tímto záměrem varuji.

S kým se chtějí otcové myšlenky na sjednocení pravice spojovat? Vzkřísíme opět (stupidní) heslo: „Volím pravici“, tzn. volím strany od Bobošíkové přes ODS až po Zelené a Piráty? Pochybuji o tom, že naše současné vedení bude jednat o spolupráci třeba s Tomiem Okamurou. Musíme si konečně uvědomit, že v České republice žádná skutečná pravicová strana aktuálně není, ODS nevyjímaje. Existují pouze karikatury pravice navíc reprezentované tvářemi, které nemohou obstát Babišovým (mnohdy správným) argumentům: „vždyť vy už jste nám tady ukázali, jak umíte vládnout“. Kromě toho program antibabiš nemůže nahradit komplexní program dospělé politické strany.

Chceme se opět nechat slepě zatáhnout do mocenských her Miroslava Kalouska? Vzpomeňme, jak dopadla Topolánkovsko-Nečasovská vláda? Vždyť hlavně ona (nejenom) Babišovi otevřela cestu do Strakovy akademie! Zamysleme se nad tím, jestli není náhodou pod mediální přetvářkou Kalousek stejný jako Babiš. Vzpomeňme třeba i na to, jak se chovali „kolegové“ z TOP 09 před čtyřmi lety při volbách Jana Zahradníka do Senátu? Nebo jak letos postavili svého kandidáta proti Tomáši Jirsovi. Nebo jaké byly (a jsou) výsledky jejich práce v zastupitelstvu Českých Budějovic.

Občanská demokratická strana by měla jasně definovat, jaké má ambice. Chceme jen v příštích parlamentních volbách zajistit našemu republikovému vedení pár míst v poslanecké sněmovně či ve Vládě? Chceme opět zachránit Miroslava Kalouska od pádu do propadliště politických dějin?

Anebo se chceme stát politickou stranou, která bude skutečně pravicová? To znamená stranou, která bude mít a důsledně hájit program liberální v ekonomické oblasti a konzervativní ve všech ostatních oblastech lidského života. Chceme být navíc i stranou občanskou, která v sobě bude mít hluboce zakořeněna témata občanských svobod (ne lidských práv!), národních tradic, ochrany majetku, nedotknutelnosti soukromí, nezadlužené budoucnosti, levného státu a solidarity zodpovědných lidí?

Jsem přesvědčen, že pokud půjdeme první, technokratickou cestou, ztratí naše strana navždy smysl a náš program, naše ideály a hodnoty budou mít v budoucích koalicích maximálně 8% šanci na prosazení a co hůř, ještě intenzivněji se budeme podílet na prosazování cizích zájmů.

Pokud se však vydáme po namáhavější a delší cestě suverénní a sebevědomé strany, otevřené demokratickému prosazování názorů kohokoli, kdo má na fungování světa podobný náhled, máme velkou šanci udělat pro budoucnost České republiky mnoho prospěšného.

Díky Bohu, každý si může vybrat svůj směr.

Král Václav

místopředseda oblastního sdružení ODS České Budějovice

člen regionální rady ODS Jihočeský kraj