fbpx

Bude následovat výbuch české energetiky… a následně celé ekonomiky?

Nechci se přidávat k mnoha komentářům, které teď „přesně a zasvěceně analyzují“ mezinárodní politickou situaci a vyzývají ke „konečnému řešení“ (v případě použití nukleárních zbraní se opravdu může jednat o konec). Ve světle aktuální geopolitické hry si však dovolím konstatovat, že se naše současná vláda po svých veletočích, které uplynulý rok předváděla mj. v rámci tzv. boje s COVIDem, definitivně znemožnila také v oblasti energetiky.

Všem zasvěceným je již po řadu měsíců známo, že práce tzv. uhelné komise jako celku (čest a díky individuálním výjimkám) byla pouze povrchní. Rozhodnutí byla připravena bez souvislostí a relevantních podkladů. Výstupy se pak staly lacinou hračkou v rukách sebestředných, nekompetentních politiků a institucí. Například finální připomínky ministerstva školství či kultury byly opravdu „inspirativní“ a stal se z nich hazard s budoucností dalších generací. Jednalo se o potěmkinovskou estrádu amatérsky organizovanou pro vyvolání dojmu sofistikované akce. České veřejnosti však tento tragikomický kus evidentně stačil, což mě trochu děsí.

Vzhledem k tomu, že aktuální politické dění znamená odložení, ne-li rovnou zastavení, rozvoje jaderné energetiky u nás, fakticky prodlužuje využívání fosilních paliv. Jejich dostupnost je však v čase uměle snižována (takřka 100% závislost ČR na ruském zemním plynu, tlak na nedokončení plynovodu Nord Stream 2, omezování těžby domácího uhlí a zastavení přípravných prací nutných k pokračování těžby atd.) a tzv. obnovitelné zdroje zatím nejsou schopné efektivně zajistit stabilní energie v dostatečném množství bez ohledu na počasí.

Hned po letošních volbách bude nutné sestavit funkční pracovní skupinu složenou z politiků, úředníků a odborníků napříč obory, kteří budou schopni konstruktivně a systematicky analyzovat oblasti výroby, úspor a distribuce energií, odhadnout budoucí energetické potřeby jednotlivých subjektů v České republice a zmapovat dostupné energetické zdroje. Po dokončení této vcelku jednoduché a transparentní bilance následně připraví optimální scénář budoucího prostředí pro život a podnikání v naší vlasti. Tato cesta musí být detailně naplánována pro každého výrobce i distributora (podobně jako v SRN) a průběžně komunikována s veřejností. Pro dlouhodobý úspěch tohoto procesu bude nutné zajistit širokou politickou podporu a postupnou transformaci do všech úrovní naší legislativy vč. dnes tak populárních dotačních programů. Při této práci potřebujeme vyhodnocovat zejména technické a fyzikální aspekty s ohledem na environmentální, právní či bezpečnostní důsledky. To vše při využití poznatků demografie, ekonomie a statistiky. Nemůže se jednat o účelově vytvořenou a jednostranně zaměřenou skupinu, jako dnes vidíme u vládních COVID týmů.

Další podmínkou nutnou k přežití české energetiky, udržení konkurenceschopnosti českého průmyslu a zachování obrovského potenciálu k odklonu od fosilních paliv je alespoň dočasné zastavení systému obchodování (EU ETS) s evropskými emisními povolenkami na vypouštění CO2 (EUA). Tento akt by prakticky postihl pouze krátkodobé finanční spekulanty z celého světa, kteří tento politický nástroj původně sloužící k dekarbonizaci zneužívají k dosažení rychlých ekonomických zisků. Poslední katastrofální revizi systému EU ETS připravila Evropská unie v roce 2018 a současná Vláda i Parlament ČR ji v roce 2019 bez jakýchkoli dopadových studií schválili. V důsledku toho ceny energií a diskriminace velkých producentů stoupají a je pouze otázka času, kdy se to naplno projeví v peněženkách domácností ať v přímých nákladech na energie nebo nepřímo v cenách výrobků a služeb. Nejsem si jist, že jsme na to po téměř ročním lockdownu a deficitu státního rozpočtu cca 600mld., připraveni.

8.5.2013 – Den osvobození – výlet za souvislostmi

Včera odpoledne jsme vyrazili na rodinný výlet ke Svatému kameni u Rychnova nad Malší a zřícenině hradu Sokolčí. Na zpáteční cestě jsme i vzhledem ke státnímu svátku nemohli nenavštívit společný hrob obětí II. světové války u Netřebic. A nádherný den se mi začal trochu kazit… Naším příjezdem jsme vyrušili milence, kteří se vedle pietního místa chystali oslavit příchod jara po svém (snad přijmou moji omluvu) a co hůř, dostihla mě politika. U čerstvě položených věnců jsem si opět připomněl, že NESMÍME ZAPOMÍNAT. Nejenom na příběhy obětí válek a jejich rodin, ale hlavně na podstatu totalit, totalitních myšlenek a skrytých zájmů. A je už jedno, jestli je někdo nazývá fašismem, komunismem, europeismem, antiterorismem, ekologismem, pácháním dobra, profesionální prací médií, sametovou revolucí nebo pravdou a láskou…

Byli jsme autem, takže náladu mi mohla spravit pouze točená ne dvanáctka, ale zmrzlina a tak jsem výletníky sobecky pozval „na náměstí“. Než jsem však vystál frontu a dočkal se pěti kousků míchané, můj energetický štít politického přesvědčení, osobních vlastností, zkušeností a výchovy musel odrazit několik podlých útoků na mozkové buňky. Věty, které k podloubí budějovického náměstí doléhaly od řečníků z hnutí Jihočeši 2012 a HOPB, pro mě byly tak nápadně manipulativní a podbízivě bezobsažné. Komunisté nepatří ke kormidlu… stejně jako lidé, kteří se ke kormidlu chtějí dostat pouze kvůli svým osobním zájmům nebo zvyšování sebevědomí (a je jedno, v jaké straně jsou momentálně členy).

Bylo dobře, že jsem včera nemusel povinně jít do průvodu, na vojenskou přehlídku nebo rovnou s flintou do zákopu. A je dobře, že mi za tyto řádky nikdo nedá ani pokutu ani odměnu. Musel jsem večer pouze posekat trávu na zahradě a za to jsem vděčný. Jedinou frontu, kterou jsem totiž přežil, byla ta na zmrzlinu.

Fotogalerie: Výlet za souvislostmi