fbpx

Tak jsme se o víkendu od vrcholných představitelů Vlády po osmi letech dozvěděli průlomový objev. V České republice prý budeme elektřinu potřebovat i budoucnosti! Kvůli klimatickým cílům EU se u nás takřka přes noc odstaví stabilní uhelná kapacita 10.000 MW, většinou vlastněná polostátním podnikem ČEZ. A byla prý chyba, že Sobotkova vláda zrušila tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

Kladu si otázky, zda náhodou v Sobotkově vládě neseděl jako 1. místopředseda nějaký Andrej Babiš a jestli to také trochu není i jeho vina? A tendr s účastí dodavatelů z Číny či Ruska by mu teď už nevadil?

Realita je taková, že současná i minulá vláda a zástupci vládních stran přijímají bez rozmyslu jeden rozmar EU za druhým a svými zásahy prakticky umrtvili také výstavbu dalšího dukovanského bloku. A teď, před volbami svůj přístup změní? Nemyslím si. Popírají sami sebe a zavání to spíše populismem.

Po bleskovém uzavření uhelných elektráren skutečně hrozí další doba temna nebo alespoň zavádění regulačních stupňů zejména pro průmyslové podniky. Pokud se u nás nepostaví stabilní náhrady živelně uzavíraných uhelných elektráren, Česká republika se z přebytkové země, která v některých okamžicích elektřinu vyváží, stane zemí odkázanou na dovoz z okolních států. To by sám o sobě nebyl až takový problém, ovšem pokud si uvědomíme, že ani u sousedů nebudou mít dostatečné možnosti k řízené výrobě, začíná to zavánět skutečným průšvihem. Tímto tempem a bez zkušených dodavatelů dostavíme Dukovany až po roce 2040 a teď pomíjím fakt, že podobných bloků budeme potřebovat víc než jeden. My Jihočeši máme u léta jasno a všem je jasné, že kvůli úspoře času se má stavět hlavně v Temelíně. Tedy tam, kde byla stavba připravena, povolena a naceněna.

Bez uhlí totiž nebudeme mít fakticky žádný stabilní zdroj energie v potřebné kapacitě, které jsme si schopni plnohodnotně zajistit na území České republiky. Energetickou soběstačnost národních států vyznavači EU relativizují a zlehčují. Že prý není potřeba a že propojená distribuční soustava vše (asi sama) vyřeší. Jak taková mezinárodní spolupráce funguje, jsme měli možnost sledovat například vloni, kdy se jednotlivé státy na letištích či v přístavech přepláceli v tom, kdo dostane nekvalitní roušky z Číny. Noční vítání „nepřátelských“ respirátorů na Ruzyni nejvyššími členy vlády pak už bylo jenom hodně smutné vyvrcholení absurdního divadla.

I z přístupu k emisním povolenkám a nerozvoji alternativních technologií je evidentní, že stávající vládní konfigurace ANO+ČSSD budoucnost energetiky “nezařídí“. V Českých Budějovicích jsme na základě systematické přípravy vymysleli unikátní mix místně dostupných, bezemisních a obnovitelných zdrojů energie a postupný odklon od spalování uhlí. Jsem přesvědčen, že stejně se lze domluvit na národní úrovni. Chce to mít jenom nefalšovaných zájem, vytvořit široký tým odborníků a opravdu makat.