fbpx

Napadl sníh, teploty klesají, na Ukrajině se haraší zbraněmi a situace v energetice se dál vyhrocuje. Evropská unie v svých nejnovějších analýzách sice nevidí skoro žádný problém (viz např. zde https://www.esma.europa.eu/…ket), ale dnes už musí být snad jasné každému, že dramatické zdražování (nejenom) energetických komodit je způsobeno zejména nešťastným rozhodováním evropských institucí a takřka bezmeznou podporou od (nejenom) české vlády. Upozorňuji na to už skoro čtyři roky, navrhovaná řešení se však nechtěla poslouchat. Na poslední chvíli se sice odstupující vláda přidává na stranu zdravého rozumu (v tomto případě Polska https://twitter.com/…541), ale na to už je moc pozdě. Bude to bolet všechny. Zejména podniky a střední třídu.

Dnes na stole leží několik návrhů na legislativní změny z dílny končící vlády. Tyto kroky jsou však opět bohužel jen mediální hrou na pomoc těm nejpotřebnějším. Ve skutečnosti se však jedná o nesystémová, nespravedlivá a krátkozraká opatření, i když v průběhu středeční mimořádné schůze Sněmovny, svolané na toto téma, uslyšíme od řečnického pultíku jenom samou chválu. Neměli bychom však plýtvat časem, zbytečně zaměstnávat úřednický aparát a odvádět pozornost od relevantnějších postupů.

Účinnější cesta k POSTUPNÉ dekarbonizaci bez výrazných sociálních dopadů a likvidace českého hospodářství však vede jinudy. Potřebujeme nové zdroje a jedním z klíčů jsou proto investice zaměřené tímto směrem. Výbor pro životní prostředí v novém složení minulý týden doporučil přepracovat málo ambiciózní rozpočet Státního fondu životního prostředí ČR na rok 2022 a jeho střednědobý výhled na roky 2023 – 2024. Doufám, že toto usnesení a doporučení přijme i Sněmovna a rozpohybuje tak stovky miliard, které v průběhu deseti let může tato organizace poslat tisícům různých investorů ze soukromé i municipální sféry.V průběhu několika málo následujících týdnů musí nová vláda také dotlačit Evropskou komisi ke schválení taxonomie pro jádro, zemní plyn a energetické využívání odpadů, podpořit zastropování ceny emisní povolenky (EUA) a urychlení notifikace podpor pro obnovitelné zdroje energie v ČR.Doufám, že tyto kroky nakonec podpoří drtivá většina poslanců… a to napříč politickými stranami!

Je to v našem společném zájmu a byl by to jasný důkaz toho, že opravdu makáme.